Aangename verrassing!

Soms kom je koks tegen die uitzonderlijk kunnen koken en ook nog innemende personen zijn. Peter Lute is zo’n kok. Ondanks dat hij een nationale bekendheid is geworden door mee te werken aan de tv-programma’s ‘Masterchef’ en ‘Masterchef junior’ is hij zichzelf gebleven. Volgens hem horen koks ook met hun beide benen op de grond te blijven staan en niet al te veel sterallures te hebben. Ze zijn er om hun gasten te laten genieten van hun kookkunsten. Daar zullen heel veel mensen het mee eens zijn. Het zou de weg naar gerenommeerde restaurants zeker vergemakkelijken!
Peter werkte in meer dan 12 restaurants waaronder de Amsterdamse restaurants Vermeer en Americain.
Peter Lute begon zijn ‘restaurant Lute’ 11 jaar geleden. Het is behoorlijk laagdrempelig. Je hoeft je er niet opgeprikt te voelen. Niks wordt overdreven en er wordt ook geen toneel gespeeld. Hij is niet alleen een kenner op het gebied van de gastronomie naar ook (zoals ik al aangaf) een begenadigd kok. Het etablissement en de kookkunsten van Peter Lute verdienen (zeker in de Michelingids) meer aandacht. Hij is ook eigenaar van de oude kruitfabriek in Muiden waar zijn etablissement EXPLORE is gevestigd. Hier kunnen onder andere bruiloften, diners, modeshows, masterclasses en bedrijfsmeetings  worden gehouden of tv-programma’s worden opgenomen.
Restaurant Lute bevindt zich in een unieke omgeving.Afgelopen Pasen mocht ik in zijn restaurant ‘Lute’ lunchen. ‘Lute’ is gevestigd in de voormalige kruitfabriek in Nes aan de Amstel (gemeente Amstelveen). De voormalige kruitfabriek is voor een klein deel gerestaureerd en voor een groot deel gerenoveerd. Het geheel oogt zeer smaakvol.
Er is een grote eetzaal en een kleine serre met een aantal tafeltjes erin. Naast onze tafel was er in een aparte glazen serre een soort van modern kippenhok met Noord-Hollandse blauwe kippen. De kippen worden voor de eieren gehouden. Het logo van Lute is ook het ‘ei’. Het vertegenwoordigt de kernwaarden van het bedrijf.
Om eerlijk te zijn had ik geen flauw idee wat mij te wachten stond. Ik wist natuurlijk ook niet dat chef-kok zelf aanwezig was.
Hij is een kok die ervan houdt dat alle ingrediënten in zijn gerechten duidelijk te proeven zijn. Hij werkt met eerlijke producten. De wijnen die bij het menu werden geserveerd waren al even opmerkelijk.
De gerechten kan ik in een paar woorden omschrijven: ‘vernieuwend en subliem’. De wijnen pasten zeer goed bij de gerechten. De bediening is werkelijk uitstekend en zeer kundig.
Sinds lange tijd ben ik niet zo aangenaam verrast geweest als bij restaurant Lute. Het was een echt feest voor al mijn zintuigen.  Er was werkelijk niets op aan te merken! En ik ben zeker wel kritisch te noemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *