Wat maakt het begin van het nieuwe jaar interessant? Op mijn vakgebied is dat wellicht de Horecava in Amsterdam. Sinds 1957 wordt deze beurs jaarlijks gehouden.
Alles wat met de Horeca te maken heef zoals, eten, drinken, design en techniek (voor o.a. in de keuken, bediening, kleine en grote horecazaken) valt er te bekijken.
Bij de omschrijving van de Horecava zag ik ook staan buitenhuis slapen. Die omschrijving kan ik niet plaatsen. Tenzij ze hotels/motels en campings bedoelen.
De beurs was dit jaar van 13 t/m 16 januari in de Rai en hij bestrijkt het gehele beurscomplex.
Waar moet je mee beginnen. Aangezien mijn interesse nogal breed kan zijn, begin je met koffie of in mijn geval een espresso. In de Nederlandse horeca kan men vaak geen goede espresso maken. Al is het koffie apparaat nog zo duur, het komt weinig voor dat ik er vrolijker van word.
Tegenwoordig kan een koffieapparaat ook volledig gecomputeriseerd zijn. Wat dan helaas nog wel eens storingen met zich meebrengt. Mensen ontkalken de machines vaak slecht. De kwaliteit van een espresso is in mijn optiek afhankelijk van drie dingen: 1. De machine, 2. Van de koffiebonen en 3. De persoon die de koffie maakt.
Dit bedrijf hieronder maakt uitstekende koffieapparaten.
Het concept achter ‘SANTAS koffie’ is bijzonder. Ze werken met mensen die op arbeidsmarkt al een achterstand hebben. En dat werkt hier heel goed. Ze proberen er het koffieafval ook zoveel mogelijk te reduceren. Is de koffie ook goed. Ja, zeker!
Op de Horecava worden er ook veel lunches door sterrenkoks bereid. Zo mocht ik de sterren-kok Peter Paul van den Breemen van hotel-restaurant de Echoput uit Hoog Soeren ontmoeten.
Je kunt er ook veel luxe producten proeven zoals Belgische kaviaar.
En die is inderdaad goed. Of Spaanse ham die ter plekke door een Spaanse specialist van de ham wordt afgesneden. De beste Spaanse ham rijpt tussen de 30/40 maanden in speciale kelders. Dat is een ongelofelijk intensief werk omdat je zeer afhankelijk bent van de luchtvochtigheid. Een kleine verandering kan funest zijn.
Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar alles wat te maken heeft met wijn, bier of gedistilleerd. Daarvan is er een heleboel te proeven zoals saké (Japanse rijstwijn), gin, jenever, vodka en rum. Al drink ik af en toe ook wel eens een biertje. Bij ‘Bier & Co’ kon je verschillen bieren proeven. ‘Bier & Co’ wordt nu onderdeel van ‘Swinkels Family Brewers’. Ze hopen zo hun aandeel op de markt te versterken. Onder van Swinkels vallen nu al bekende merken uit Nederland als Bavaria, ‘La Trappe’ en De Molen’ en uit België: Brugge Trippel, Palm en Rodenbach.
Net als in wijn is er in bier en gedistilleerd een groot verschil. Maar in Nederland wordt er ook steeds meer goede sterkere alcohol als jenever, rum en vodka geproduceerd. ‘OLD DUTCH DISTILIERS’ uit Vlaardingen maken/produceren jenever, rum en vodka. En ik mag zeggen: ’Dat doen ze zeer goed’. Het is verrassend om iedere keer weer te mogen ontdekken wat er in ons land allemaal aan gedestilleerd wordt geproduceerd. www.oldduchtdistillers.com
Daarnaast heb ik nog gin geproefd van Filette. Het merk Fillete is beter bekend om zijn uitstekende mineraalwater uit Italië, omdat dat zo puur is. Van de gins die ik tot nu mocht proeven is dit wel een hele pure. Je kunt hem aanvullen met hun bronwater. De producten van Filette worden in Nederland door Martijn Reijnders (de vader van de bekende Nederlandse voetballer Tijjanie Reijnders) op de markt gebracht. www.acquafilette.nl
Als laatste heb ik ook nog Japanse saké geproefd. Ik ben daar gek op. De trend is nu om deze mousserend te maken omdat de jeugd dat graag drinkt. Om eerlijk te zijn ben ik daar geen (verre van zelfs) fan van. Ik vind namelijk dat het heel ver van het oorspronkelijke product afligt. Maar ja het is nu eenmaal een trend.
Punt van kritiek op de Horecava is dat ik hoorde dat er tegen het einde van de dag toch wel een paar mensen te dronken waren om zich nog voort te bewegen. Dat is toch absoluut niet de bedoeling. Daar had ik dan ook nog een gesprek over met iemand van Horeca Nederland.
Daar moet de directie van de beurs toch strenger op gaan toe zien!