Eerbetoon: Restaurant Haesje Claes

Deze tijd zullen we allemaal als raar en sommigen wellicht ook als angstig ervaren. En dat is ook zo. Niemand weet wat er nog allemaal op ons af gaat komen. Al lijkt het iets beter te gaan. De tijd van het coronavirus zal ooit voorbij zijn.
Bekende ijkpunten in Nederland zullen door de coronatijd ook verdwijnen. Restaurant Haesje Claes in Amsterdam was zo’n ijkpunt! Het was gevestigd in het centrum van Amsterdam (Spuistraat 273-275). Het oer-Hollandse restaurant telde 300 plaatsen. Daarnaast hoorde ‘Café de Koningshut’ er ook bij. Het restaurant werd in 1976 door André Duyves opgericht. Hij werkte toen nog in het wereldvermaarde Amsterdamse restaurant ‘De vijf Vlieghen’ van Nicolaas Kroese aan de overkant. Tijdens zijn pauzes kwam hij zijn ouders helpen in zijn eigen restaurant. André Duyves was een op en top gastheer en hij wist samen met Hugo de Haan (zijn neef, de latere eigenaar) het restaurant uit te bouwen. Restaurant Haesje Claes was een begrip in Nederland en bekend over de gehele wereld. Tot aan China en Japan toe.
Daarnaast wisten André Duyves en Hugo de Haan vaak goed en soms ook geschoold personeel te krijgen. Die hart zaak hadden.
Als klein jongetje van zeven (ik zat in een rolstoel vanwege een heupafwijking) kwam ik in 1975 voor het eerst in Restaurant Haesje Claes. Mijn ouders en ik werden door heer Duyves hartelijk ontvangen. Jarenlang werd er speciaal voor mij een chocolade milkshake gemaakt. Ik heb de ouders en de zuster van de heer Duyes en later de zus, de broer en de neef van Hugo de Haan ook leren kennen.
Op 1 november 2020 heeft Hugo de Haan noodgedwongen het restaurant moeten sluiten vanwege de coronacrisis.
Restaurant Haesje ClaesMeer dan 25 jaar lang heb ik er (met veel plezier) wijnproeverijen met lunch mogen houden voor mijn klanten en bekende Nederlanders. Ik ben daar de heer Duyves en later Hugo de Haan zeer dankbaar voor.

GESCHIEDENIS: Haesje Claes (waarnaar het restaurant genoemd was) is naar alle waarschijnlijkheid de grondlegster van het burgerweeshuis. Wat zeker is dat zij heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het oudemannen- en vrouwenhuis dat in de Kalverstraat in Amsterdam was gevestigd.

26 gedachten over “Eerbetoon: Restaurant Haesje Claes”

  1. Carma is a bitch Hugo. All you walked away from for that restaurant. I hope your money fills your hollow heart. She’s thriving without you, BTW, Scrooge.

 1. Jirka, dat heb je mooi geschreven!
  Wat een lange geschiedenis hebben jij en Haesje Claes plus de eigenaren.
  Het is tegelijk jouw eigen geschiedenis met de foto’s s er bij van heugelijke momenten
  met dierbare mensen.
  Wij wensen jou en ook de mensen van Haesje Claes toe, dat zich in de toekomst
  goede kansen voor herstel van jullie eigen werk èn samenwerking zullen voordoen,
  die jullie met succes gaan oppakken !!!
  Hans en Els

 2. Jirka, goed gedaan!
  Helaas dat dit nu geschiedenis is geworden, waar weliswaar heel veel kennissen en goede vrienden met veel plezier aan terug denken.
  Carel en ik gingen altijd met veel plezier naar de goed verzorgde lunches met smaak begeleid door jouw mooie wijnen.
  Ik hoop dat je na deze pandemie je samen met Hugo de Haan weer iets gaat oppakken!
  Lieve groet, Ellen

 3. Het waren mooie jaren Jirka.
  Heerlijk eten en goede wijnen.
  Na afloop altijd een ordinair biertje bij Hoppe.
  Rotterdammers in Amsterdam het was een feest.
  Bedankt

 4. Eerst vandaag 12 juni 2021 nam ik kennis van de sluiting van Haesje Claes. Ik ben er stil van.
  Zoals velen heb ik een paar keer mooie momenten mogen vieren in een van de zalen.
  Het bedroefd mij zeer. Ik wens het allerbeste voor de eigenaren. groet Marcel.

  1. ik heb daar mogen werken
   het was elke dag een gezellige boel
   zo als met kerst
   en de minuut stilte op 4 mei
   heb daar twee geweldig jaren gehad

 5. I am disappointed to hear of the closure of Haesje Claes. Every time we visited Amsterdam we ate there 2 or 3 times. Loved their stamppot and their liver. One time it was my birthday and it’s one of the best birthday meals I had. We were so looking forward to eating there again once we can travel once more. I was recommending it for friends who went to Amsterdam as well. Please give my regards to the owner and tell him the joy he gave two Canadians every time we visited Amsterdam, which was often.

 6. Vandaag, 19-11-2021, er achter gekomen dat Haesje Claes al sinds enige tijd gesloten is.
  Wat jammer. Mijn vrouw en ik hebben jarenlang onze trouwdag (20-11-1974) daar gevierd.
  Een traditie die helaas niet meer kan worden vervolgd.
  Wij wensen de mensen van Haesje Claes het allerbeste voor de toekomst.
  Vriendelijke groet Ineke en Jan Kees.

 7. Elout Barendrecht

  Bonjour Hugo en André. Wellicht wat laat, maar ik wens jullie veel sterkte na deze moeilijke beslissing. Ik heb altijd heel prettig met jullie samengewerkt gedurende mijn Keytours-jaren. Het ga jullie goed met een groet van Eloet (vanuit la Douce France

 8. Zojuist las ik dat Haesje Claes al een jaar geleden gesloten is. Wat maakt me dat treurig. Samen met mijn moeder hier een aantal keren heerlijk gegeten. Ze heeft een glutenvrij dieet en was altijd zo blij met haar “eigen” menukaart. Zo attent van dit restaurant dat je bij de bestelling opgeven niet hoefde te vragen of iets glutenvrij gemaakt kan worden maar dat je gewoon een keuze uit de kaart maakte. Ik wilde eigenlijk voor deze week een tafeltje reserveren en kwam er zodoende achter dat de Coronacrisis jullie de das omgedaan heeft. Zo ontzettend jammer en triest! Met mooie herinneringen denknik aan jullie terug.

 9. Lieve Familie, met name Andre en Hugo, ik wist echt niet wat ik hoorde, wij zijn heel erg geschrokken. Heb er zelf gewerkt met heel veel plezier, denk o.a. aan de dames en heren van zaken in de omgeving die een van de tafels reserveerde, welke om ongev.6uur allemaal bezet waren. Het is onvoorstelbaar, maar helaas niets is blijvend maar het is voor de binnenstad weer een verlies. Wij kunnen niet meer doen dan het allerbeste aan jullie allen. Els Verhulst

 10. Beste Hugo,
  Alweer een tijdje dicht,samen met een hoop collega’s,door die rottige groene beestjes!!!
  Ook bij Globus zijn een hoop koppen gevallen,vrijwillig of niet. De mijne is na 42 jaar ook niet langer actief voor Globus,maar plan een retirement party om het met een “boem” te eindigen op 14 maart!! Corona of niet, gewoon plannen. Zou het erg leuk vinden jou daar ook te zien. Wil je mij jouw e-mail sturen? Voor de uitnodiging!! Ondertussen het allerbeste en tot spoedig, Lia

 11. Marius de Gaay Fortman

  Markante herinneringen aan Haesje Claes, waar we al sinds de 80er jaren komen tijdens onze verlofperiode. Behalve het heerlijke eten, herinneren we ons goed de hartelijkheid en voorkomendheid van het personeel. Het is natuurlijk best moeilijk om een restaurant met 300 plaatsen draaiende te houden, als je in een op en neergaande lockdown zit. Wel heel gezellig zo een groot restaurant. Dank voor alle goede momenten, die we in Haesje Claes hebben gekend.

 12. Wat spijtig. Wij wonen in Antwerpen en komen één maal per jaar naar Amsterdam. Steeds lunchen bij Haesje Claes. Waar moeten wij nu heen?

 13. We wensen je veel geluk in de toekomst. We zullen de gezelligheid van Haesje Claes missen! Zijn er plannen voor de toekomst van het pand? Ik hoop dat het open blijft voor het publiek en op de een of andere manier doorgaat. We vierden daar al mijn verjaardagen, het was “onze plek”. Bedankt voor vele mooie tijden.

 14. Heartbroken!!! Not just for ourselves, but for you and your team. This was without doubt our favourite restaurant in the “Dam”. We literally came across it by accident, but what a place. Every room was magnificent, and the menu was superb. Always had a good laugh and banter with the serving team whenever we visited. It would be great if you could revive this magnificent restaurant, but fully understand the difficult decision that you undertook. With our very best wishes to all of you who were “Haesje Claes”. We hope that your future is kind to you and to all the people who worked there. Thank you for the great times, and the memories.

 15. Op mn vrij reis dagen kwam ik regelmatig eten in Haesje Claes.Heerlijke gerechten, betaalbaar en een fantastisch interieur zeg ik als oud horeca man.Vriendelijke bediening . Kortom een 9. En nu 10/10/22 lees ik dit ontstellende sluitings bericht.Wens ondanks dit,de eigenaren toch een gezonde toekomst! JanKees

 16. Mr Duyves,

  mijn God, wat heb ik mij misdragen toen ik voor u werkte. desondanks was u altijd super relaxed met mij. ik heb hele mooie herinneringen van een zeer destructieve ‘ik’ overgehouden van de tijd dat ik in uw restaurant werkte. ik heb zoveel geleerd in die periode van ongeveer 3 jaartje. en het mooiste wat ik bij uw geleerd heb is ””wat ik niet wilde zijn of worden””.

  mocht u dit ooit lezen, dan mag u gerust van mij weten. dat ik u zeer dankbaar ben voor alles. ondanks dat ik zo ongelooflijk gek en gestoord was heb ik altijd heel veel respect voor u gehad en dat zal altijd zo blijven.

  ik klop zeker een van dezen dagen bij u aan om toch even hallo te zeggen ouwe.

  🫡 Salut

  1. WAT MOOI DAT JIJ DIT SCHRIJFT,….HAMID,……KEN JIJ MIJ OOK NOG……??? IK BEN JOSEE…….UIT DE TIJD VAN : ELLEN,…..YVONNE,…..PAULIEN,…….
   MARIKA,…….HANS,……STEVE,……JUDY,…..TINY,…….HUGO,…….BAS,…….
   ISABELLE,……,ZOE,……MONIQUE,………….
   JEROEN,………SADEK,…….ACHMED,…… BOETIE,……..NANCY,……..ED,……..ROBBERT,
   JOS,…….YVONNE,……..MARY—JEAN,……EN HAAR ZUSJE,…..EN GA ZO MAAR DOOR……….
   JAAAA HAMID,…..HET IS NIET VOOR TE STELLEN DAT “”HAESJE. CLAES”” NIET MEER BESTAAT………IK VIND HET ECHT
   HEEEEEL. HEEEEEL. HEEEEEL. ERG……..
   IK WENS DE FAMILIE DUYVES / DE HAAN, EN ALLE PERSONEEL,……HEEEEL VEEL
   STERKTE MET DIT GROTE VERLIES…….

 17. WAT MOOI DAT JIJ DIT SCHRIJFT,….HAMID,……KEN JIJ MIJ OOK NOG……??? IK BEN JOSEE…….UIT DE TIJD VAN : ELLEN,…..YVONNE,…..PAULIEN,…….
  MARIKA,…….HANS,……STEVE,……JUDY,…..TINY,…….HUGO,…….BAS,…….
  ISABELLE,……,ZOE,……MONIQUE,………….
  JEROEN,………SADEK,…….ACHMED,…… BOETIE,……..NANCY,……..ED,……..ROBBERT,
  JOS,…….YVONNE,……..MARY—JEAN,……EN HAAR ZUSJE,…..EN GA ZO MAAR DOOR……….
  JAAAA HAMID,…..HET IS NIET VOOR TE STELLEN DAT “”HAESJE. CLAES”” NIET MEER BESTAAT………IK VIND HET ECHT
  HEEEEEL. HEEEEEL. HEEEEEL. ERG……..
  IK WENS DE FAMILIE DUYVES / DE HAAN, EN ALLE PERSONEEL,……HEEEEL VEEL
  STERKTE MET DIT GROTE VERLIES…….

 18. I worked at Haesje Claes around 1990 /91 with Graeme Noon, Aleid Verhaart, Dragan Drinic, Nancy Wiggermans, Melchior, Hans, Ed, Ina, Steve… mad times, good times!! Sad its gone!! I share the same birthday as Meneer Duyvie ..I remember the look of surprise when I signed my work contract 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *