Eerbetoon: Restaurant Haesje Claes

Deze tijd zullen we allemaal als raar en sommigen wellicht ook als angstig ervaren. En dat is ook zo. Niemand weet wat er nog allemaal op ons af gaat komen. Al lijkt het iets beter te gaan. De tijd van het coronavirus zal ooit voorbij zijn.
Bekende ijkpunten in Nederland zullen door de coronatijd ook verdwijnen. Restaurant Haesje Claes in Amsterdam was zo’n ijkpunt! Het was gevestigd in het centrum van Amsterdam (Spuistraat 273-275). Het oer-Hollandse restaurant telde 300 plaatsen. Daarnaast hoorde ‘Café de Koningshut’ er ook bij. Het restaurant werd in 1976 door André Duyves opgericht. Hij werkte toen nog in het wereldvermaarde Amsterdamse restaurant ‘De vijf Vlieghen’ van Nicolaas Kroese aan de overkant. Tijdens zijn pauzes kwam hij zijn ouders helpen in zijn eigen restaurant. André Duyves was een op en top gastheer en hij wist samen met Hugo de Haan (zijn neef, de latere eigenaar) het restaurant uit te bouwen. Restaurant Haesje Claes was een begrip in Nederland en bekend over de gehele wereld. Tot aan China en Japan toe.
Daarnaast wisten André Duyves en Hugo de Haan vaak goed en soms ook geschoold personeel te krijgen. Die hart zaak hadden.
Als klein jongetje van zeven (ik zat in een rolstoel vanwege een heupafwijking) kwam ik in 1975 voor het eerst in Restaurant Haesje Claes. Mijn ouders en ik werden door heer Duyves hartelijk ontvangen. Jarenlang werd er speciaal voor mij een chocolade milkshake gemaakt. Ik heb de ouders en de zuster van de heer Duyes en later de zus, de broer en de neef van Hugo de Haan ook leren kennen.
Op 1 november 2020 heeft Hugo de Haan noodgedwongen het restaurant moeten sluiten vanwege de coronacrisis.
Restaurant Haesje ClaesMeer dan 25 jaar lang heb ik er (met veel plezier) wijnproeverijen met lunch mogen houden voor mijn klanten en bekende Nederlanders. Ik ben daar de heer Duyves en later Hugo de Haan zeer dankbaar voor.

GESCHIEDENIS: Haesje Claes (waarnaar het restaurant genoemd was) is naar alle waarschijnlijkheid de grondlegster van het burgerweeshuis. Wat zeker is dat zij heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het oudemannen- en vrouwenhuis dat in de Kalverstraat in Amsterdam was gevestigd.

5 reacties op “Eerbetoon: Restaurant Haesje Claes”

 1. Jirka, dat heb je mooi geschreven!
  Wat een lange geschiedenis hebben jij en Haesje Claes plus de eigenaren.
  Het is tegelijk jouw eigen geschiedenis met de foto’s s er bij van heugelijke momenten
  met dierbare mensen.
  Wij wensen jou en ook de mensen van Haesje Claes toe, dat zich in de toekomst
  goede kansen voor herstel van jullie eigen werk èn samenwerking zullen voordoen,
  die jullie met succes gaan oppakken !!!
  Hans en Els

 2. Jirka, goed gedaan!
  Helaas dat dit nu geschiedenis is geworden, waar weliswaar heel veel kennissen en goede vrienden met veel plezier aan terug denken.
  Carel en ik gingen altijd met veel plezier naar de goed verzorgde lunches met smaak begeleid door jouw mooie wijnen.
  Ik hoop dat je na deze pandemie je samen met Hugo de Haan weer iets gaat oppakken!
  Lieve groet, Ellen

 3. Het waren mooie jaren Jirka.
  Heerlijk eten en goede wijnen.
  Na afloop altijd een ordinair biertje bij Hoppe.
  Rotterdammers in Amsterdam het was een feest.
  Bedankt

 4. Eerst vandaag 12 juni 2021 nam ik kennis van de sluiting van Haesje Claes. Ik ben er stil van.
  Zoals velen heb ik een paar keer mooie momenten mogen vieren in een van de zalen.
  Het bedroefd mij zeer. Ik wens het allerbeste voor de eigenaren. groet Marcel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *