‘Les Carons’

Op het Westergasterrein
Links: Alain Caron, chef-kok
Rechts: Jirka W. Penders, culinair journalist

Restaurants zijn er in Amsterdam in overvloed; van heel goed tot veel te duur en heel matig. Betaalbaar en goed zijn er al een stuk minder.
De broers Caron, Tom en David zijn samen met Julian Louw en Martijn Wolff eigenaar van vier restaurants in Amsterdam:
Café Caronhttps://cafecaron.nl
Petit Caronhttps://petitcaron.nl
Cantine de Caronhttps://cantinedecaron.nl
De Gouden Reaelhttps://goudenreael.nl

In mijn ogen zegt de naam van een restaurant iets minder dan de naam van bijvoorbeeld een wijnhuis. Het zou natuurlijk bij restaurants moeten gaan om de reputatie van de chef-kok die er kookt (samen met zijn brigade) en de staf van het bedienend personeel dat er serveert.
Maar bij Caron is dat anders. Tom en David zijn de zonen van de bekende Franse kok Alain Caron. Alain Caron is naast een excellent  chef-kok ook auteur van meerdere (kook)boeken, een tv-personaliteit en presentator. De naam Caron klinkt als een klok. In de wereld van de gastronomie kent Alain Caron heel veel grote chefs. Die hem ook zelf goed kennen. Ondanks alles is de familie Caron héél bescheiden gebleven.

'Cantine de Caron'
rechts: chef-kok Arno Hendriks

Onlangs at ik twee keer bij ‘Cantine de Caron’ (tijdens de lunch en het diner) op het Westergasterrein in één van de oude gebouwen. Het restaurant bestaat pas sinds mei van dit jaar. Daarvoor was het een pop-up restaurant en vanwege de coronapandemie zelfs gesloten.
De chef-kok heet Arno Hendriks. De bediening is jong en goed geïnstrueerd.
Van binnen ziet het eruit als een grote brasserie (die je wellicht kent vanuit Frankrijk). Stijlvol en niet overdreven chique. ‘Sans chichi’ (zonder poeha) zoals de Fransen zouden zeggen. Als het weer het toelaat is er ook een groot terras voor het gebouw.

De kaart is klein en er staan simpele en atypische gerechten op maar die zijn dan ook erg goed bereid en uitstekend van kwaliteit. De wijnkaart is ook verrassend. De rode Loire wijn ‘Lowel’, gemaakt van de Gamay druif is een creatie van de gebroeders Caron die ze samen maakten met wijnmaker Vincent Leclair van Domaine de La Rochette. De wijn is genoemd naar de jongste broer van de familie. Het is één van de vele aanraders.

Natuurlijk mag ik ook niet vergeten te vermelden dat de bediening uitstekend is.

Er wordt met de seizoenen meegekookt en ze werken er veel met groente. De kaart verandert daardoor vier keer per jaar. Er staan veel betaalbare gerechten op de menukaart en ook betaalbare wijnen op de wijnkaart.
De laatste tijd komen er alleen al voor het diner rond de 150 mensen per avond eten. Misschien is het wel één van de nieuwe ‘places to be’ in Amsterdam.

Rondom de gebouwen is ook een mooi park en een wandelgebied.

4 gedachten over “‘Les Carons’”

  1. Dat klinkt lekker en ziet er mondwaterend uit!
    Mooi verhaal. Wanneer we weer naar restaurants gaan, wat we nu niet doen, zal ik aan ze denken!!
    👍👍👍

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *