‘GREEN’

Restaurants komen en gaan, zeker tijdens de coronacrisis en ook nu nog. Vooral omdat er bijna overal een tekort aan goed personeel is.

Peter Lute
Chef-kok Peter Lute

Onlangs werd chef-kok Peter Lute (rond de 50) door de eigenaren van het meubelbedrijf Co van der Horst gevraagd om in het nieuwe gebouw aan de Beethovenstraat 305 op de 26ste verdieping een restaurant te beginnen. Beneden is het exclusieve meubelbedrijf Molteni&C gevestigd. Dit Italiaanse designbedrijf wordt in Nederland door Co van der Horst gerund. Na 18 jaar succesvol ‘De Kruidfabriek’ in Amstelveen te hebben gehad was het volgens Peter tijd om aan een andere uitdaging te beginnen. Dat werd ‘GREEN gastrobar’ aan de Zuidas in Amsterdam.
Peter Lute is beter bekend geworden bij het grote publiek als jurylid bij het tv-programma MasterChef Holland en Junior MasterChef.
Hij vertelde mij dat hij in het bekende hotel-restaurant Dikker & Thijs te Amsterdam o.a. truffelbitterballen leerde maken. Dit restaurant ken ik uit mijn jeugd omdat ik daar ook wel ben uitgenodigd door mijn familie. Daarnaast werkte hij in het luxe hotel-restaurant Des Indes in Den-Haag (waar ik o.a. voor wijnproeverijen kwam) en hij werkte in de sterrenrestaurants Auberge de Kieviet in Wassenaar en Vermeer in Amsterdam. In dat laatste restaurant heb ik ook wel eens gegeten.
Omdat ik zelf in Amstelveen woon, heb ik ook meerdere malen gegeten bij
De Kruidfabriek/Kruidfabriek by Lute. Ook al heeft zijn concept nog geen ster gekregen, zijn culinaire kookkunsten zijn dat zeker waard. Naar mijn mening verdienen niet alle sterrenrestaurant een onderscheiding van de Michelingids. Soms zijn gerechten qua smaak niet te rijmen. Asperges met een koffiesmaak vind ik te ver gaan.
Je zou een kok naast een kunstenaar ook een goochelaar kunnen noemen.
Hij googelt met producten, specerijen en kruiden. Peter Lute zou je qua uiterlijk met Hans Klok kunnen vergelijken. Zijn nieuwe ‘Green gastrobar’ bestaat nog geen maand en is in een proeffase beland. Ze werken er voornamelijk met groenten en fruit, specerijen/kruiden, kaas en andere vegetarische en semi-vegetarische producten. Vandaar ook de naam ‘Green’
Menu GREEN gastrobar

Het schijnt het hoogste restaurant van Nederland te zijn. Het uitzicht is natuurlijk over de Zuidas en alles daarom heen. In de gastrobar serveren ze naast een menu ook een kleine ‘à la carte’ kaart. Het menu is het proberen waard.

Peter Lute was ook zelf aanwezig. Op de wijnkaart staan een aantal wijnen die je per glas kunt bestellen en er staan betaalbare en minder betaalbare wijnen op.
Het enige minpuntje in het restaurant is de muziek; die staat iets te hard en is zeker niet mijn smaak.
Zijn ‘pièce de résistance’ of te wel de kroon op zijn werk moet een luxe restaurant in de Noordoostpolder worden. Hij kocht een oude schuur die nu wordt omgebouwd tot restaurant. Over ongeveer twee jaar moet het klaar zijn. Dat wordt dan zijn grootste culinaire hoogstandje. Hij gaat dat samen met zijn vrouw Marieke leiden. Zijn doel is om tot de Nederlandse culinaire top te behoren. Tegen het krijgen van een Michelinster zegt hij dan zeker geen nee.
Je kunt in de ‘De Kruidfabriek’ nog wel voor partijen boeken.
De 26ste ‘GREEN gastrobar’ en de 27ste verdieping zijn volledig ingericht met designmeubelen van MolteniC|Molteni&C|Dada. De 26ste verdieping is bereikbaar via een privé lift.
https://gastrobargreen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *