‘Wat moeten we zonder wijn’

Wij Nederlanders houden best wel van een glaasje wijn of zoals zo velen het zeggen: “geef mij maar een wijntje”. Die term “wijntje” is een gruwel voor kenners van wijn, want laten we wel wezen…. er is wijn en wijn. Wij kunnen ons natuurlijk niet meten wat dat betreft met de Fransen, de Italianen of de Spanjaarden. In hun cultuur is wijn meer een deel van het geheel of zoals u wilt meer ingepast in hun leven. Nederlanders serveerden hun wijn toch lang aan vrienden tijdens een avondje, met een stukje kaas en een stukje worst.
14e juliIn de tijd dat wij een deel van het jaar in Frankrijk woonden en vaak met of bij onze Franse vrienden gingen eten, was wijn (naast voortreffelijke maaltijden) een vaak en regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek. En gelooft u mij, daar bleef het niet bij. Vooral omdat velen van onze vrienden naast hun beroep (architect, aannemer, oogarts, ambtenaar of bijenteler) ook wijngaarden hadden die zij veelal zelf bewerkten. Geproefd werd er aan tafel dus ook regelmatig. Wijngaard Languedoc
Nou was de streek waar wij woonden ook wel een echte wijnstreek: de Languedoc en nog specifieker de Minervois. De Languedoc is één van de oudste wijnstreken van Frankrijk, de Romeinen verbouwden er al wijn. Tegenwoordig komen er sublieme wijnen vandaan. Hoge kwaliteit, maar redelijk geprijsd.
Onlangs verschenen er berichten dat de wijnconsumptie wereldwijd op het laagste niveau staat sinds 1961. Ook de wijn productie daalt. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen: onder meer de klimatologische veranderingen in de wijnstreken zoals extreem weer. Lange droogte periodes en heftige regenval, vorst op de verkeerde momenten en branden.
Voor de daling van de consumptie zijn er ook weer verschillende factoren. De prijzen van wijn en “bubbels” zoals dat zo populair heet, zijn fors gestegen. Veel mensen zijn van wijn overgestapt op bier. En, naar wordt beweerd, de daling zou ook te wijten kunnen zijn aan het feit dat consumenten bewuster met alcohol gebruik omgaan.
Château Léoville PoyferréRode wijn bevat ontstekingsremmende stoffen (antioxidanten) zoals resveratrol en flavonoïden, die goed zijn voor het hart.
Volgens ‘Medical News Today’ zou rode wijn ook bij kunnen dragen aan een gezonde darmflora en mogelijk zelfs de hersenfunctie kunnen verbeteren (zie onderzoek van de Universiteit van Iowa in Amerika naar het eten van kaas en drinken van rode wijn om het risico op dementie te verkleinen).
Witte wijn bevat ook goede stoffen. Maar ja, een ding is zeker, beiderestaurant Fleur dranken bevatten ook alcohol en daar is van bekend dat vooral te veel ervan zeker niet goed is voor de gezondheid. Kortom een duivels dilemma. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de uitwerking van wijn op het lichaam en de gezondheid. Helaas verschillen de uitkomsten daarvan nog al eens. Wijn als medicijn gaan drinken is niet verstandig, een goed glas wijn drinken bij een koolhydraatrijke maaltijd kan heel plezierig zijn. Trouwens dat is een advies dat zeker hout snijdt: probeer wijn altijd samen met voedsel te nuttigen. En laten we wel wezen: overal waar te veel voor staat, is meestal onverstandig.

Geschreven door MONICA PENDERS, journaliste

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *